2012-03-22

Mötet i Vegby

Då var mötet i Vegby till ända. Tyvärr såg vi inga representanter för media på själva mötet men UT och Radio Sjuhärad ringde upp dagen efter för en intervju. I vissa diskussioner gick det hett till. Bland annat när investeringarna i, men framför allt driftskostnaderna av, Lassalyckan ställdes mot problemen i högstadieskolorna i kommunen. Detta menar vi direkt påverkar de beslut och rapporter som lett till förslaget av nedläggning av tre skolor varför det är relevant i diskussionen.

Man pratade också om att skolledarna i kommunen kommit fram till att en skola idag måste ha minst 150 elever för att vara kvalitetsmässigt bärande. Då det inte ingår i en skolledares arbete och ej heller i dess arbete att kunna göra en sådan bedömning undrar man vad man grundat det påståendet på? Är det något man vet med säkerhet så skall det finnas data att visa som bevisar påståendet.

Tyvärr har man låst sig vid att några skolor måste bort. Man ser det som ett 15-spel med ett givet antal brickor som måste flyttas runt tills siffrorna kommer i rätt ordning. Vi vill att man bänder isär spelet och sätter brickorna i rätt ordning direkt. Resurserna måste fördelas så i kommunen att det som är nödvändigt går först. Lassalyckan är bara ett exempel där pengar (riktigt mycket pengar) går till något som man till och med i Stockholm fått anse vara lyx som man inte har råd med. Pengar måste flyttas mellan påsar för att alla barn i alla kommunens skolor skall få den utbildning dom har rätt till. Speciellt nu när vi, under mötets gång fick reda på att det inte varit så få lärare per elev i kommunen på mycket länge, kanske aldrig tidigare.

Med mer resurser kan man säkra kvalitén på högstadieskolorna och man kan behålla skolorna på landsbyggden. Kanske vi får spela fotboll på vintern lite längre fram istället.

Skollagen togs också upp som argument för nedläggning. Man menar att skollagen gör att man måste ha större skolor för att eleverna skall ha all kompetens på plats. Men skollagen säger inte att att kompetensen måste finas på plats, skollagen säger att barnen skall ha tillgång till kompetensen vilket är en stor skillnad. Man pratade samtidigt om en jämställd skola där alla elever får den utbildning dom har rätt till. Det vill vi också och det finns ett regelverk som ser till att detta sker, nämligen läroplanen. Läroplanen säger inte heller att att en skola är för liten eller en annan för stor, den säger: -Detta skall barnen kunna...
Och det kan dom redan i Vegby, i Marbäck och i Dalum och det finns inget bevis för att dom skulle sluta kunna i framtiden heller.

Hur som helst fick vi fram vårt huvudbudskap som var, och hela tiden har varit, -att beredningens rapport tyvärr är en dåligt bäddad säng.  I alla fall för dåligt bäddad för att man skall kunna använda det som grund för att ta ett så pass allvarligt beslut som att lägga ned en skola med nära 90 elever i.

Beslut som påverkar en skolas varande eller icke varande skall grundas på "vet", inte "tror".


Vad händer nu då?
Nu kommer vi att skicka in alla frågor och kommentarer vi hade i presentationen och de frågor och kommentarer som kom upp på mötet (Helena jobbade med att notera allt som sas under mötet) till kommunstyrelsen så att dessa diarieförs och läggs till ärendet. Vidare vore det bra om så många som möjligt började skriva insändare till tidningarna och brev till våra politiker, skriv till alla partier och dess representanter. Glöm inte att rikta brevet till deras roll i kommunen för då måste ditt brev diarieföras.

Så fatta pennan eller greppa tangentbordet och skriv...


...och glöm inte mötet i Dalum!
Dalum och Vegby har i det närmaste identiska förutsättningar och argumenten för nedläggning är också samma och därför kan vi hjälpas åt med argument och tips.


Onsdagen den 28/3 kl. 19:00 i Dalums församlingshem (intill skolan).

Tack alla ni som kunde komma och tack för all hjälp vi fått av Byalaget Vega för hjälp med lokaler till mötet!

Tack också till alla politiker som ville komma och lyssna på oss!

Arne Fransson (MP)
Arne Sjögren (V)
Inga.Kersti Skarland (S)
Roger Wilhelmsson (M)
Anders Andersson (C)
Gulli Håkansson (FP)
Cristina Bernevång (KD)

Med i publiken satt också Kommunfullmäktiges ordförande, Roland Karlsson (C)

Tack!
/Andreas Hell

1 kommentar:

  1. Tilläggas bör kanske att Mats magnusson och Ingemar Basth mp lyssnade och sistnämnda bet sig ett flertal gånger i tungan men kunde inte hålla helt tyst då en annan politiker påstod att i vissa skolor hade en lärsrtäthet om 11 per 100 elever.... (totalt fel)

    Vidare så är det inte ANTAL elever som är det viktiga utan vad man uppnår ifråga om kvalité dvs godkända elever. 150 elever som ram är rena rama nyset och det finns ytterligt lite forskning som stödjer det påståendet. men det kan ju vara intressant och se materialet...om det finns, var det finnns...

    SvaraRadera

Var saklig. Personangrepp är inte tillåtet.